Calea eroului interior: calea catre realizare si liniste sufleteasca

În lumea modernă în care trăim, nu ne gândim la noi înșine ca la niște războinici, luptători sau eroi. Avem cu totul altfel de preocupări, moduri de a trăi și de a ne asigura existența, nefiind necesar – pentru majoritatea dintre noi – să ne aruncăm în calea pericolelor, să vânăm sau să luptăm în războaie cu sulițe, arcuri și puști atacând taberele inamice. Și suntem binecuvântați că nu trebuie să o facem așa cum o făceau cei de dinaintea noastră în urmă cu sute și mii de ani.

Totuși, acest stil de viață pe care îl trăim acum ne-a determinat cumva să devenim mai slabi mental, emoțional și chiar fizic , mai ușor de influențat, mai maleabili, mai lipsiți de putere și voință în fața furtunilor și provocărilor vieții.

Dar doar pentru că nu mai suntem nevoiți să luptăm în războaie sau să ne vânăm prada pentru a ne hrăni nu înseamnă că nu mai este necesar să fim puternici, cu un spirit războinic atunci când situațiile o cer.

A fi zen, a medita, a practica spiritualitatea, iubirea de sine și pacea lăuntrică nu înseamnă că vei ceda ori de câte ori va apărea un potențial conflict sau o provocare, că vei lăsa de la tine doar ca să păstrezi armonia cu o persoană sau că nu vei spune ceea ce vrei doar ca să nu rănești sau să nu fii considerat un om dificil.
Sub nicio formă.

Dimpotrivă, aici intervin puterea psihică și emoțională, determinarea și curajul de a scoate la suprafață luptătorul și eroul din tine in raport cu unii oameni sau cu unele situații de viață.

Dacă aștepți ca lumea să fie întotdeauna un loc corect, echilibrat, autentic, plin de iubire și pace vei avea parte de unele dezamăgiri.

În fond și la urma urmei, suntem noi înșine întotdeauna așa? Nu.

Fiecare dintre noi avem propriile limitări, dificultăți, percepții, bagaje emoționale și fiecare dintre noi suntem supuși greșelii. De ce am aștepta de la ceilalți să fie altfel?

Liniștea, pacea interioară, iubirea și relațiile armonioase sunt cu siguranță unele dintre cele mai înalte valori spre care un om poate aspira și pe care le poate manifesta în viața sa.

Reprezintă fundamentul sănătății mentale, emoționale și fizice. Tot ce poate fi mai sănătos și mai bun pentru o ființă umană. Un scop care merită urmărit, indiferent de vârstă, cultură, religie, context sau statut.

Dar asta nu înseamnă că nu se vor ivi provocări în care va trebui să dăm dovadă de curajul de a spune ce vrem, a avea un scop clar și a-l atinge, a ne crea propria cale, a ne proteja interesele și drepturile personale, a fi perseverenți, a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce devenim, a lua uneori drumul mai puțin umblat, a provoca valorile societății atunci când se dovedesc ineficiente sau limitative, a ridica bariere personale și a renunța la oameni, lucruri, situații și locuri nefavorabile sau chiar toxice.

A fi zen, flexibil sau spiritual nu înseamnă că accepți totul de la toți, ești generos peste măsură, dai constant fără să primești înapoi, te expui inutil, devii vulnerabil cu cine nu trebuie, accepți ce ți se oferă, nu îți cunoști propria valoare, nu ai curajul să înfrunți unele persoane sau obstacole, nu acționezi în direcția visurilor tale și te mulezi după fiecare om în parte.

Uneori, trebuie să iasă la suprafață tensiunea înainte ca lucrurile să se calmeze cu adevărat.

În practica personală și prin prisma pregătirii mele în Life Coaching și Terapie Cognitiv-Comportamentală am observat că adesea cele mai nefericite și furioase persoane sunt – ironic – acelea care dau constant fără să primească înapoi, confundă bunătatea cu a nu avea impune limite celorlalți, evită să ceară ce vor de teamă să nu creeze tensiune sau conflicte cu oameni dragi și persoane pe care le percep în mod eronat superioare lor, se supra-solicită până la epuizare preluând task-uri, obligații și responsabilități care nu le aparțin, se pun pe locul doi, trei, 10 și nu prioritizează starea lor de bine mentală, emoțională și fizică.

A avea un psihic maleabil, ușor de influențat nu înseamnă că ești un om bun, că vei fi plăcut de toată lumea și că se vor închega relații armonioase cu tine. Pe niciun plan.

A ceda, a da fară un echilibru, a-i considera pe ceilalți mai importanți decât tine, a te subestima, a da înapoi când lucrurile devin dificile nu înseamnă că vei avea parte de mai multă liniște, împlinire și armonie.

Exact opusul.

Vei acumula pe termen lung, conștient sau inconștient, frustrări, furie, resentimente, tendințe agresive, modalități nesănătoase de a gestiona provocările vieții și relații lipsite de autenticitate, profunzime, respect și iubire.

Nu trebuie să te arunci în orice discuție generatoare de tensiune, în orice risc sau relație toxică doar de dragul de a-ți demonstra sau construi forța psihică.

Există o diferență pe care vei învăța treptat să o faci în funcție de valorile și aspirațiile personale (și care îți va aduce cu adevărat satisfacție, putere și liniște interioară) – luptele pe care merită să le lupți și care te vor conduce la următorul nivel și acelea care nu îți aparțin, nu te reprezintă și nu servesc unui scop mai înalt.

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Leave a Comment