De ce este mai bine să fii optimist decât realist

Pentru că realitatea este cum o percepi tu. Dacă n-ar fi așa, toți am trăi în același film. Și după cum se vede, fiecare trăiește în propriul film. Indiferent de asemănări. Doi se află în același loc, în același moment și totuși percepția lor despre locul în care se află diferă. Doi își propun aceeași destinație, pornesc din același punct, în același timp și totuși ajung în locuri diferite. Depinde ce fac pe parcurs.

Experiența este subiectivă. La fel și realitatea.

Într-o provocare, cineva vede o oportunitate și lucrează cu resursele pe care le are ca să transforme provocarea într-un avantaj, altul vede un ghinion și se resemnează spunându-și “Asta-i realitatea!”

Ce e real? Sigur, mai bine să știi că sărind în gol fără parașută este o nebunie pentru că legile fizicii nu vor ține cont de optimismul tău. Dar nu la legi mă refer aici.

Realitatea este că nu știm ce e real.

Putem intui. Putem simți. Putem ști în sufletul nostru. Dar asta este o experiență subiectivă. Ne uităm la aceeași imagine și vedem lucruri diferite. Ni se spune același lucru și înțelegem separat. Din când în când se întâlnesc doi oameni care sunt pe aceeași frecvență și simt la fel. Înțeleg împreună. Dar asta e o altă poveste.

Optimistul vede într-un om potențialul lui, capacitatea de a fi mai mult.

Realistul vede doar ce este acum. Optimistul știe că orice problemă are o soluție și dacă n-a găsit-o încă nu înseamnă că nu există. Are șanse mai mari să obțină în final rezultatul pe care și-l dorește. Realistul crede în realitatea problemei cu care se confruntă și încearcă să o rezolve de pe același nivel la care s-a creat. Are șanse mai mici să vadă soluția.

Un optimist autentic are capul în nori, dar picioarele pe pământ. Știe că experiențele lui depind în mare parte de modul în care se raportează la ele. Între paranteze fie spus, un fals optimist crede în fatalitate, se supune unei voințe supranaturale care îi determină cursul vieții și se mulțumește să vadă partea plină a paharului. Un optimist autentic știe că el umple paharul și-l umple cât vrea. Un realist se adaptează la ce se întâmplă în jurul lui, dă din umeri și spune: “Așa stau lucrurile!” Care dintre ei are șanse mai mari să fie fericit?

Este mai bine să fii optimist decât realist. Asta pentru că realitatea e de fapt percepția noastră asupra a ceea ce ni se întâmplă. Un realist crede că lucrurile nu pot fi decât așa cum sunt. Optimistul știe că lucrurile sunt atât cât poate el să fie. Iar el poate întotdeauna mai mult. Și mai bine.

 

Licenţa Creative Commons
De ce e mai bine să fii optimist decât realist de Atractia Succesului este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.

3 Comments

 • Paul

  November 15, 11 2020 10:25:45

  Optica ta de a privi lucrurile e totalmente greșită.

  Din contră, sunt convins și sociologii pot confirma că realiștii poate fructifica mai eficient șiagil, cu o forță latentă brută oportunitățile ivite în cale spre deosebire de un optimist fără busolă, fiindcă realiștii sunt conștienți în fiecare secundă unde se află, unde vor să ajungă, și ce resurse au la dispoziție, sau dacă lipsesc, cum le pot obține. Optimistul rămâne un clovn visător. Ca succes și evoluție pe termen lung, optimistul n-are nici o șansă în fața realistului, cred că e unanim acceptat asta.

 • Realist

  February 09, 02 2018 12:30:14

  „Pesimistul se plânge de vânt potrivnic. Optimistul așteaptă ca acesta să-și schimbe direcția. Realistul schimbă orientarea velelor.” — William George

  Si cu asta cred ca am spus tot, optimistule.

  • Atractia Succesului

   February 09, 02 2018 01:29:23

   A fi optimist nu e acelasi lucru cu a fi visator/cu capul in nori. Poti cultiva un mod optimist de a gandi si in acelasi timp sa actionezi pragmatic 🙂

Leave a Comment