Învinovățirea și victimizarea: două metode eficiente de manipulare

Învinovățirea și victimizarea merg mână în mână. Deși ambele atitudini cauzează sentimente negative și degradează relații importante, unii oameni continuă să folosească aceste metode pentru a se elibera de responsabilitate și pentru a controla emoțional alte persoane. Conștient sau inconștient.

Atunci când tu învinovățești pe cineva se produce un transfer de responsabilitate și putere. Altcineva deține cheia unei schimbări în viața ta. Persoana pe care o blamezi are putere asupra vieții tale și depinzi de ea să îți fie bine. Este confortabil acest sentiment? Poziția de victimă a cuiva sau a circumstanțelor te poate ușura de responsabilitate în ochii tăi sau în ochii celor din jur, dar rămâi în continuare blocat în sentimente negative, incapabil de a produce o transformare pozitivă. Depinde ce vrei: să te simți inferior și blocat într-o situație nefavorabilă sau să preiei controlul asupra gândurilor și emoțiilor tale și să produci schimbările pe care le dorești în viața ta.

Adevărul este că indiferent prin ce experiențe ai trecut și cum s-au comportat alți oameni fața de tine, nimeni nu este responsabil pentru fericirea ta.

Tu alegi modul în care vrei să te simți. Ceilalți au atâta putere asupra ta cât le permiți tu să aibă. Reușitele și eșecurile tale depind în primul rând de tine.

La fel, atunci când un om important din viața ta te învinovățește pe tine pentru experiențele lui negative, pentru modul în care este privit în cercul de prieteni ori pentru că nu trăiește viața pe care și-o dorește, el încearcă de fapt să te controleze emoțional acuzându-te sau victimizându-se. Face apel la teama de a nu răni un om drag și de a nu fi considerat egoist sau indiferent. Refuză să te lași manipulat în felul acesta. Ieși din jocul de învinovățire.

Nu încerca să te explici sau să-ți argumentezi alegerile. Poți face asta doar cu o persoană matură emoțional, deschisă să înțeleagă și să accepte oamenii așa cum sunt.

Cu cineva care folosește învinovățirea sau victimizarea ca metodă de a obține ceea ce vrea, nu are rost și nu merită să îți explici alegerile.

Greșit în toată situația este în primul rând faptul că celălalt te învinovățește și încearcă să te pedepsească pentru asta. Indiferent ce alegeri ori ce greșeli faci, nimeni nu are dreptul să te manipuleze emoțional folosind vina, iar tu ești singurul care poate neutraliza aceste sentimente negative devenind conștient de ele și păstrându-ți atitudinea fermă.

O relație sănătoasă între doi oameni presupune ca ambii să-și asume responsabilitatea asupra propriilor experiențe și să vrea să-și păstreze sufletul și mintea curate, pline cu gânduri și emoții pozitive. Atât timp cât tu ești hotărât să continui pe acest drum, celălalt are opțiunea de a intra pe aceeași frecvență armonioasă cu tine sau să se îndepărteze, rămânând blocat în negativitate.

Licenţa Creative Commons
Învinovățirea și victimizarea: două metode eficiente de manipulare de Atractia Succesului este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

2 Comments

 • alinastamboala

  May 06, 05 2016 02:35:38

  Atractia succesului – dar a celui emotional. Mã simt încãrcatã pozitiv ori de câte ori pãsesc pragul acestui minunat loc. Felicitãri responsabililor.

  • atractiasuccesului

   May 06, 05 2016 04:29:21

   Multumesc, Alina! Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda 🙂

Leave a Comment