Manual de utilizare al vieții

Este posibil să nu știm cum e mai bine.

Este posibil să fim pe lângă. Și să greșim.

La fel de mari sunt șansele să avem dreptate atunci când ne ghidăm după ce simțim în inima noastră că este bine să facem.

Deasupra alegerilor pe care le facem plutește un set de reguli prestabilite sau agreate în tăcere. Mai mult sau mai puțin raționale.

Pentru că oamenii n-au primit la naștere un manual de utilizare a vieții, trag concluzia că nu s-a dorit asta. Nu s-a dorit să trăim toți o experiență identică, să luăm cu copy-paste niște reguli universal valabile și să ne numim împliniți. Se pare că regulile sunt făcute din mers, după cum ne duce capul. Din generație în generație. Ceea ce odată era considerat extravagant astăzi trece neobservat. Imposibilul bunicilor sau părinților noștri a devenit posibil și a fost acceptat la nivel colectiv. Etc.

Ce trebuie să știm totuși?

Că suntem datori vieții cu recunoștință. Cu un suflet cald, capabil să inspire și alte suflete. Suntem datori față de noi înșine. Să fim fericiți. Să trăim experiența asta cu gratitudine. Să facem din mintea și inima noastră o sursă de liniște și frumusețe. Să alegem. Pentru noi. Să greșim, să încercăm, să învățăm, să fim prezenți, să ne dorim, să creștem. Să lăsăm o amprentă luminoasă acolo unde suntem. Pentru că nu putem schimba lumea decât în măsura în care fiecare dintre noi lucrează să se înfrumusețeze pe sine.  Așa cum putem cel mai bine.

Dacă ar există totuși un manual de folosire al potențialului cu care am fost înzestrați la naștere, cred că prima și cea mai importantă regulă ar fi să ne apropiem zi de zi de cea mai bună și complexă variantă a noastră. Așa cum simțim. Folosindu-ne de resursele pe care le avem sau pe care ni le dezvoltăm pe parcurs: intuiție, inteligență, răbdare, capacitate de înțelegere și libertate de decizie.

Și atât timp cât asta este destinația, alegerile pe care le facem nu pot fi decât folositoare. Dovezi ale angajamentului nostru de a iubi mai mult, de a fi mai buni. De a răsplăti viața cu recunoștință.

 

Licenţa Creative Commons

Manual de utilizare al vieții de Atractia Succesului este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional.

Leave a Reply