Omul in cautarea sensului vietii

Intr-una din cartile pe care le citesc acum, am gasit povestea Dr. Viktor Frankl, care a petrecut o buna perioada de timp in lagarul de concentrare de la Auschwitz in cele mai greu de imaginat conditii, la limita dintre viata dintre moarte.

In acest timp, avea de ales: sa colapsese – psihologic vorbind, dar si fizic din cauza malnutritiei si oboselii – precum majoritatea din jurul lui sau sa gaseasca o motivatie mai inalta, ceva care sa il ajute sa vada dincolo de ororile la care era supus si sa continue.

Isi amintea lucrurile frumoase si normale pe care obisnuia sa le faca inainte sa ajunga la Auschwitz, gesturi simple precum mersul cu autobuzul, lumina din apartamentul lui sau mancarea pe care o consuma.

Mai presus de toate, pretuia amintirile cu sotia lui de care fusese despartit, iubirea profunda pe care o simteau unul fata de celalalt.

De asemenea, obisnuia sa se transporte mental intr-o sala calda si confortabila de conferinta, intr-o perioada civilizata si linistita, cand groaza celui De-al doilea Razboi Mondial fusese lasata in urma, ca o amintire urata. Isi imagina foarte viu ca in acea sala de conferinta vorbea pe tema “Psihologia Lagarului de Concentrare”.

Dupa eliberarea lui de la Auschwitz si caderea celui de-al Treilea Reich, Viktor Frankl si-a reamintit puterea incredibila a exercitiilor de vizualizare pe care le facea in lagar si a faptului ca alesese sa gaseasca un sens mai inalt in mijlocul acelor orori, afirmand ca acestea fusesera singurele lui arme de rezistenta, motorul care l-a impins inainte si i-a dat suficienta energie psihica, emotionala si fizica incat sa poata supravietui.

S-a transportat cu atata vigoare si intensitate intr-o perioada dincolo de adversitatile si hidosenia cosmarului colectiv in care se afla si el, incat a reusit sa se ridice deasupra lor si sa devina cunoscutul Dr. Viktor Frankl, psihiatru, neurolog si fondatorul logoterapiei (a treia cea mai mare scoala de psihologie din Viena dupa cele fondate de Freud si Adler), o terapie care are la baza logos – sensul, intelesul si care se focalizeaza pe ideea ca omul are nevoie permanent de a gasi un sens lucrurilor pe care le traieste, o nevoie la fel de naturala precum aceea de a manca si a bea apa si care il poate ajuta sa invinga orice obstacol si suferinta.

De asemenea, in aceasta scoala, Viktor Frankl a insistat pe puterea imaginatiei, a acelor idealuri arzatoare care au forta de a trage fiinta umana in afara oricaror greutati.

Mi-a intrat in suflet povestea lui, pentru ca desi nu se compara perioada pe care o traim noi acum cu ororile pe care le-a trait el, putem extrage cu siguranta ceva din experienta lui. Asa cum spune si autorul cartii in care am regasit aceasta relatare:

“Ne putem pierde orice forma de libertate, dar nu ne poate lua nimeni libertatea de a ne alege atitudinea fata de circumstantele in care ne aflam la un moment dat sau altul.”

Urmeaza clar sa cumpar si cartea Dr. Viktor Frankl – “Man’s search for meaning.”

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Leave a Comment