Orice vis are un pret

Toți avem lucruri pe care spunem că le vrem, toți visăm la câte ceva.

Pe parcursul călătoriei mele de maturizare, explorare de sine și împlinire a propriilor chemări am înțeles totuși că nu ne dorim cu adevărat tot ce ceea ce credem că ne dorim. Nici măcar atunci când facem pași spre acele obiective, ne imaginăm rezultatul final și lucrăm cu noi înșine în acea direcție.

De multe ori, ne îndrăgostim de modul în care arată destinația finală și de avantajele care vin la pachet, dar nu suntem dispuși să parcurgem etapele procesului prin care ajungem acolo. Credem că suntem, credem că am fi dispuși, dar nu ne asumăm totuși 1000% tot ceea ce înseamnă împlinirea unui vis.

Se întâmplă asta pentru că absolut orice realizare, orice succes și orice vis împlinit vine la pachet și cu aspecte negative, limitări, dificultăți, provocări, compromisuri etc.

Noi ne imaginăm rezultatul final doar cu părțile pozitive, frumoase și ne atașăm de acea destinație, crezând că vrem cu toată ființa să ajungem acolo, dar nu suntem pregătiți sau dornici să plătim prețul.

De exemplu, mulți oameni visează să devină antreprenori pentru că sunt motivați de părțile pozitive (imaginate sau reale) cum ar fi faptul că își pot face programul cum vor, muncesc pentru ei înșiși, beneficiază de întregul profit, nu dau socoteală nimănui etc.

Ceea ce pierd din vedere unii dintre acești oameni sunt aspectele din umbră, acelea care se dovedesc a fi cât se poate de realiste: instabilitatea veniturilor și toate provocările corelate, lipsa timpului liber (majoritatea antreprenorilor de succes muncesc cu mult mai mult de 8 ore pe zi), preocuparea constantă de a găsi modalități noi de a genera venituri, investițiile proprii, etc.

Câți dintre cei care afirmă că vor cu adevărat să devină antreprenori sunt dispuși să își asume 1000% riscurile și dezavantajele? Și mai ales câți dintre ei se bucură realmente de procesul în sine cu tot cu dificultățile implicate?

La fel se întâmplă cu orice altceva și dacă nu ne interogăm suficient de profund și autentic atunci când credem că avem un ideal sau un vis, șansele sunt mari să nu atingem destinația propusă tocmai din cauza conflictului inerent – conștient sau subconștient – între părțile plăcute și compromisurile pe care trebuie să le facem în drum spre realizarea obiectivului sau după realizarea lui (și pe care le respingem).

În cazul meu, de exemplu, atunci când spun DA cu toată ființa unui lucru și mă arunc dincolo de impedimente sau provocări materializez orice visez, orice vreau. În schimb, au fost și lucruri pe care credeam că le vreau, pentru care credeam că eram pregătită, dar totuși nu eram aliniată cu unele dintre compromisurile pe care ar fi însemnat să le fac pe parcurs sau la destinație.

Nu există nu pot, nu știu, nu am cum atunci când vrei ceva cu adevărat și îți asumi întru totul și riscurile, părțile negative sau complicațiile care pot veni la pachet.

Totul este o chestiune de alegere, conștientizare, asumare și de ceea ce suntem chemați fiecare să împlinim în această în viață.

Trebuie constant să facem o evaluare, să vedem pentru ce suntem dispuși să riscăm totul, să facem eforturi, să ne implicăm trup și suflet indiferent de dificultăți, limitări și aspecte mai puțin pozitive. Și mai ales, este indicat să ne întrebăm dacă procesul în sine ne va aduce satisfacția, împlinirea și bucuria necesare.

Orice destinație pe care o alegem este temporară și dacă drumul parcurs nu ne face plăcere, oricât de riscant sau anevoios ar fi, nu ne vom bucura prea mult nici de rezultat. În plus, nu ne dezvoltăm atât de mult prin ceea ce obținem de la viață, cât prin drumul parcurs către acele realizări.

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Leave a Comment