Urmează-ți propriile chemări, în propriul ritm

Ideea că viața este liniară și deci că toate lucrurile trebuie făcute “la timpul lor” este mult prea simplă și limitată ca să poată oglindi cât de complecși și plini de resurse suntem. La ce se face referire în general sunt pașii normali pe care lumea se așteaptă ca tu să îi parcurgi.

Până la 21 de ani să termini o facultate, până la 25 să urmezi o specializare și să îți găsești un job, până la 30 să te căsătorești și să aplici pentru prima casă, până la 35 să faci copii, astfel încât până la 40 ai deja viața așezată, o familie și carieră. De aici, nu mai ai mult și începi să te gândești la planul de pensionare. Și cam gata.

Pentru majoritatea oamenilor, este cursul firesc al vieții. Lucrurile funcționează pentru ei așa cum au funcționat pentru cei dinaintea lor. Este una dintre căi. 

Dar nu despre ei scriu în acest articol, ci despre oamenii care simt că nevoile, chemările și visurile lor nu se încadrează în limite de timp. Nu au un conținut uniform și nici nu evoluează în linie dreaptă.

Sunt persoane care hotărâsc să abandoneze cursurile universitare și să-și investească timpul în construirea unei afaceri. Persoane care eșuează de mai multe ori înainte să-și împlinească marile visuri. Sunt persoane care simt să exploreze lumea înainte să-și intemeieze o familie. Altele care se îndrăgostesc pentru prima dată la maturitate. Sunt oameni care se focalizează pe carieră și își găsesc partenerul de viață după 35 de ani. Alții care aleg să nu aducă pe lume copii. Sunt oameni care se regăsesc în solitudine. Și oameni care trăiesc pentru a împărtăși. Oameni care caută confortul și stabilitatea, alții care au nevoie de provocări și schimbări.

Viața nu este făcută să fie la fel pentru toată lumea.

Împlinirea înseamnă lucruri diferite pentru fiecare om.

Nu există reguli pentru fericire, așa cum nu există nici evoluție liniară.

Fiecare om își construiește propria versiune a realității personale. Nu urma căile bătătorite doar pentru că sunt cunoscute și sigure. Află de ce ai nevoie cu adevărat, cum îți dorești să contribui la îmbogățirea celor din jur și ce resurse trebuie să-ți dezvolți.

Nu te preocupa de limite de timp sau standarde create de societate. Află ce te definește și motivează profund și găsește o cale prin care să dai mai departe din experiențele și înțelegerile tale. Un om împlinit este un om care inspiră. Dar ca să fii împlinit, trebuie să faci lucrurile dacă și când le simți.

Înainte să pornești în cursa pentru bifarea etapelor firești, asigură-te că îți urmezi propriile visuri, în propriul ritm. Că fiecare etapa este firească și naturală pentru tine. Apoi, asumă-ți alegerile pe care le faci. Reușitele și provocările îți aparțin în egală măsură. 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Leave a Comment