Alegeri sau destin?

“Cu cât sunt mai rigide intenţiile şi execuţiile noastre, cu atât sunt mai ineficiente.

Nu putem să ne schimbăm în totalitate. Un chinez nu va putea niciodată să se transforme într-un eschimos. Există însă anumite schimbări care au loc în interiorul nostru. Viaţa este limitată în timp.

Este un proces bazat pe acţiune, care impune organizarea propriei persoane astfel încât să putem să ne adaptăm la schimbările care se produc în afara noastră şi totodată să le influenţăm. Învăţăm să ne organizăm în interior pentru a face faţă provocărilor sau pentru a-i provoca pe alţii. Din cauza anxietăţii, organizarea noastră internă ajunge să fie defectuoasă sau nesatisfăcătoare, determină mişcări stângace şi greşite şi funcţionează prost. Cu cât sunt mai rigide intenţiile şi execuţiile noastre, cu atât sunt mai ineficiente. Viaţa e un proces care se desfăşoară în timp, iar timpul nu poate fi fixat.

Dacă nu învăţăm să ajungem la o cunoaştere de sine cât mai profundă cu putinţă, ne limităm singuri opţiunile.

Viaţa nu este prea plăcută fără libertatea de a alege. Când nu întrezărim nicio alternativă, schimbarea este un lucru extrem de dificil; ajungem astfel să ne împăcăm cu situaţia, fără a încerca să depăşim dificultăţile cu care ne confruntăm, ca şi cum cerul ni le-ar fi hărăzit.”

“The elusive obvious”, Moshe Feldenkrais

Leave a Reply