Autosugestia

Dialogul interior este un instrument vital în procesul de transformare personală, în primul rând pentru că ne permite să comunicăm cu părțile noastre care altfel ar putea rămâne neconștientizate. Aceste părți fac referire la diferite perioade în care evoluția noastră a întâmpinat blocaje de o natură sau alta ori se referă la anumite laturi ale Sinelui nostru care pot oferi soluții creative și răspunsuri. Părțile pot include episoade din viața intrauterină, copilărie, adolescență sau din perioada maturității. Ele sunt uneori conștientizate, alteori nu. Dialogul interior conține de fapt sugestii pe care noi ni le dăm în mod constant, influențându-ne astfel imaginea de sine, comportamentul, așteptările și succesul în viață.

“De vreme ce ne facem în mod constant autosugestii într-o manieră inconștientă, este mult mai bine să le facem conștient, în direcția dorită de noi.” Émile Coué

CONVERSAȚIILE MENTALE sunt inițiate de părinți încă din cele nouă luni de sarcină și în special de viitoarea mămică. Viața intrauterină este încărcată cu multe semnificații din acest punct de vedere. Relația dintre partenerii de cuplu, starea mentală și emoțională a mămicii, atmosfera din cadrul căminului, toate acestea au un impact neașteptat de profund asupra fătului. Internalizarea cuvintelor rostite de părinți este însă un proces care continuă pe parcursul copilăriei și adolescenței (în unele cazuri și în perioada maturității). Mediul în care creștem și atitudinea părinților față de noi sunt practic pietrele de temelie ale personalității noastre ca adulți. Ce ne spune mama sau tatăl în mod repetat devine adevărul nostru, adevăr în funcție de care ne construim imaginea de sine și totodată comportamentul în sânul familiei, în cercul de prieteni, la școală și, mai târziu, ca oameni maturi în viața socială.

De ce este relevant dialogul interior? Cu siguranță și tu ai devenit de mai multe ori conștient de vocea interioară – în timp ce te spălai pe dinți, în drum spre serviciu, după ce te-ai certat cu un prieten, când primeai lecții de viață de la o persoană mai în vârstă sau înainte să adormi. Dialogul cu noi înșine curge de obicei pe bandă rulantă, în mare parte pentru că nu suntem atenți la el. Ce facem de fapt este să transmitem în mod constant mesaje subconștientului nostru, mesaje pe care (prin repetiție) el le acceptă ca fiind adevărate și le transpune în experiențe, situații, oameni care vin spre noi, stări emoționale ș.a.m.d. 

Noi percepem realitatea exterioară prin prisma realității interioare, iar aceasta din urmă este creată și întreținută de afirmațiile pe care ni le spunem în fiecare moment.

Deși cuvintele adresate nouă de către părinți în perioada copilăriei și adolescenței sunt fundamentale în modelarea personalității, transformări personale profunde se pot produce la orice vârstă din momentul în care alegem să devenim conștienți de:

– tonul vocii interioare;
– afirmațiile pe care le face această voce (poate fi vocea noastră, a unuia dintre părinți, profesori sau vocea altei figuri autoritare);
– aspectele care se repetă în cadrul dialogului interior;
– imaginile ancorate;
– emoțiile evocate;
– stările apărute pe parcursul conversației;
– reacțiile corpului.

DIALOGUL INTERIOR CONȘTIENT și controlat conduce, printre altele, la stoparea pierderilor de energie vitală care au loc pe fondul zgomotului interior, când atenția este absorbită în conversații mentale inutile și adesea negative. Mintea este un instrument foarte puternic, atât de puternic încât necesită atenție și conștientizare pentru folosirea ei eficientă. Așa cum poate fi utilizat pentru a crea capodopere de frumusețe și armonie, acest instrument poate da naștere și unor monștri de dizarmonie și suferință. Enorma putere a minții împreună cu o anumită inconștiență a potențialităților sale pot alimenta și ce nu intră în planurile noastre. Ceva ce, în loc să ne susțină, ne epuizează resursele de energie.

După perioada copilăriei activitatea mentală a unui om se intensifică, începe să semene a bruiaj și, din păcate, considerăm normală această stare, pentru că este trăită de miliarde de oameni. Este oare posibil să controlăm și să folosim în scopuri benefice dialogul interior? Putem întrerupe oare acest zgomot de fond pentru a ne focaliza atenția asupra afirmațiilor formulate conștient? Da, este posibil și chiar vital să o facem! Cum? Vei afla în cele ce urmează.

“A nu fi capabil să oprești fluxul gândurilor este o suferință teribilă, însă nu ne dăm seama pentru că toți o avem. Și de aceea o considerăm normală.” Eckhart Tolle

GÂNDURILE sunt dialogul nostru interior. Afirmații pe care ni le spunem. Este ușor de înțeles că dialogul interior negativ produce rezultate negative, în timp ce dialogul interior pozitiv atrage rezultate pozitive. Observarea activității mentale scoate la lumină convingerile limitative, blocajele emoționale și fricile. Acesta este primul pas pe care trebuie să-l facem în procesul de eliminare a crezurilor restrictive. Repet, este vorba despre trezirea atenției şi focalizarea ei asupra conținutului activității mentale și practicarea dialogului interior conștient. La ce ne ajută să facem asta? 

În primul rând, așa cum spuneam puțin mai devreme, ATENȚIA ÎNSEAMNĂ CAPACITATE DE CONTROL. Nu putem direcționa în niciun sens ceva de care nu suntem conștienți. În al doilea rând, observarea oricărei activități mentale presupune conștientizarea faptului că există un observator care nu se identifică cu vocea interioară. Acest lucru conduce la detașarea de conținutul emoțional al dialogului și o mai mare libertate de exprimare.
 
“În timp ce ne vorbim nouă înșine, ne alegem căile.” John Michael Abelar

COMUNICAREA DIRECTĂ CU SUBCONȘTIENTUL nu este un proces atât de simplu precum pare la prima vedere. Pentru ca acest proces să fie eficient și benefic, el trebuie realizat cu metodă. În acest articol discutăm deja despre cei mai importanți pași ai autocontrolului prin sugestie conștientă. Rezultatele sale benefice pot fi resimțite de orice om, mai puțin de cei care nu își propun să înțeleagă și opun rezistență mentală din principiu.

CE ESTE AUTOSUGESTIA? Poate fi definită ca inocularea sau implantarea unei idei de către sine în sine. Dialogul nostru interior conține practic sugestii pe care ni le dăm în mod constant și care, din păcate, sunt de cele mai multe ori negative. Însă această avalanşă de gânduri și autosugestii poate fi strunită și direcționată, la fel cum putem îmblânzi un cal.
Așadar, de vreme ce ne facem în permanență autosugestii într-o manieră inconștientă, este mult mai bine să le facem în mod conștient și în sensul dorit de noi. Ce construim în locul convingerilor limitative? Afirmații pozitive care să ne susțină. Cum facem asta? Începem prin a ne clarifica obiectivele prioritare ca să ne cunoaștem destinațiile. Pasul următor este să creăm propoziții sau fraze scurte în care să descriem cu precizie rezultatul final la care dorim să ajungem. Să vedem câteva modele de afirmații pozitive în principalele domenii de viață!

Pe plan profesional/financiar
Până la data de 31 decembrie 2013 venitul meu lunar crește cu 2 000 de lei.
Atrag un loc de muncă unde mă simt apreciat, respectat și împlinit.

Sănătate
În fiecare zi mă simt din ce în ce mai bine din toate punctele de vedere.
Corpul meu este sănătos și fiecare organ își îndeplinește funcția în mod normal.

Relații/familie
Aleg să am relații armonioase și calde cu oamenii apropiați din viața mea.
Atrag partenerul de cuplu potrivit în prezența căruia mă simt iubit, apreciat și înțeles.
Îmi accept părinții, iar ei mă acceptă și mă iubesc așa cum sunt.
Afirmații pentru dizolvarea temerilor/confuziei
Fiecare vârstă are posibilitățile ei infinite.
Există o locuință perfectă pentru mine și o accept acum.
Mă iubesc pe mine însumi și astfel atrag în viața mea iubirea și acceptarea.
Viziunea mea interioară este limpede și clară.

În funcție de obiectivele personale, afirmațiile pot fi modelate și aduse exact la conținutul care descrie cel mai bine REZULTATUL pe care ți-l dorești. Secretul afirmațiilor folosite în dialogul nostru interior (și nu numai, ele pot fi scrise într-un jurnal sau pe bilețele ținute la îndemână) se află în modul de formulare. Majoritatea oamenilor cred că au cuprins corect în cuvinte rezultatele la care doresc să ajungă, dar se întreabă de ce nu le și obțin. Nu le obțin pentru că afirmațiile cu care lucrează încalcă cele mai importante principii de formulare și astfel ei transmit subconștientului ceea ce nu vor să li se întâmple sau, în cel mai bun caz, transmit semnale mixte.

CUM TREBUIE Să FIE AFIRMAȚIILE TALE
1…. să fie la timpul prezent. Subconștientul nu cunoaște nici trecut, nici viitor. Este imperativ să simți că tot ce îți spui și îți imaginezi se petrece chiar acum, nu într-o zi, nu curând, nu la un moment dat, ci ACUM. Dacă accepți o idee la timpul prezent, ea capătă formă foarte rapid. Important este să înveți să simți ce afirmi.
2. … să spună ce îți dorești, nu ce nu îţi dorești. Ideea este să îți focalizezi atenția asupra rezultatului dorit, nu asupra căilor prin care vei ajunge acolo, nu asupra a ceea ce nu vrei să experimentezi până vei atinge obiectivul stabilit. Nu este loc pentru cuvinte precum ar trebui, ar fi de dorit, mi-aș dori. Aleg, atrag sunt indicate, urmate de descrierea realității pe care dorești să o manifești în viața ta.
3.  … să fie specifice. Gradele de comparație nu își au rostul în afirmațiile tale. Mai mult, mai bine, mai repede, mai ușor nu produc rezultate precise. Subconștientul răspunde la comenzi specifice (ce? cât? când?). De exemplu, dacă vrei să slăbești, scrie greutatea exactă la care dorești să ajungi. Dacă ți-ai propus să-ți crești veniturile, precizează care este suma dorită și până la ce dată vrei să realizezi acest lucru.
4. … să conțină cuvinte care declanșează sentimente și emoții. Sugestiile produc rezultate de sute de ori mai rapid când stârnesc trăiri emoționale puternice. Formulează-ți afirmațiile în aşa fel încât să-ți trezească o stare de bine, entuziasm, bucurie și satisfacție. De ce? Pentru că un enunț afirmativ lipsit de viață este precum o reclamă insipidă de la televizor, căreia nu îi acorzi atenție, iar impactul ei asupra ta va fi unul neglijabil. Folosește cuvinte și expresii încărcate cu emoții pozitive!
5. … să fie credibile pentru tine. Nu este deloc eficient să afirmi un lucru pe care tu nu-l poți accepta ca fiind posibil. Așteptările nerealiste produc conflicte interioare. Trebuie să-ți poți imagina cu toate simțurile ceea ce dorești să devină realitate pentru tine. Cuvântul-cheie aici este echilibru. Nu afirma scopuri prea ușoare, pentru că nu te vei simți suficient de motivat să acționezi pentru a le realiza. Pe de altă parte, nu-ți spune lucruri în care nu crezi, pentru că vei fi intimidat de obiectivul propus și nu vei face nimic pentru a-l atinge. Voința nu trebuie să intervină în practica autosugestiei, căci dacă ea nu este de acord cu imaginația, respectiv dacă te gândești: „Vreau ca acest lucru să se producă”, dar imaginația îți răspunde: „Ai vrea tu, dar el nu este posibil”, nu numai că nu vei dobândi ce îţi doreşti, dar vei obține chiar rezultatul opus. De-a lungul timpului, oamenii au fost învățați să-și cultive voința, dar ce trebuie ei de fapt să-şi cultive este imaginația.
6. … să respecte principiul păstrării secretului. Acest lucru înseamnă că cele mai importante scopuri trebuie știute numai de tine. Oamenii tind să fie deranjați când cei din jur se schimbă și evoluează. Ei îți vor aduce argumente că ceea ce-ți dorești nu e realist și te vor sfătui să revii cu picioarele pe pământ. Dacă există persoane în care ai încredere totală că te-ar sprijini în ce ți-ai propus (concret sau energetic), atunci împărtășește-le lor.

Iată şase dintre cele mai importante principii de formulare eficientă a sugestiilor, cu care vei lucra de acum înainte. Repetă-le în mod constant și, cum spuneam mai devreme, începe prin a-ți observa activitatea mentală. Acum că știi cum să-ți creezi afirmațiile, poți să produci conștient transformările dorite!

Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

14 Comments

 • Daniel

  October 18, 10 2018 04:15:12

  Scrierea unei liste cu sugestii pozitive, personale, la prezent, simple/scurte, citite cu emotie, inregistrate si redate in casti pe timpul noptii, in somn, repetitiv, zi de zi, credeti ca ar avea efect dupa un timp?
  Citirea lor intarzie materializarea din cauza filtrului constientului, iar pe parcursul somnului , cand constientul doarme, subconstientul ramane deschis si asa ar fi accesat mai usor. Eu asta am inteles din ce am citit aici si in arte articole si carti. Adica putem folosi cele ~8ore de somn pentru reprogramare.

  • Atractia Succesului

   October 25, 10 2018 09:58:13

   Cel mai optim moment pentru reprogramare este cel de dinaintea somnului profund, cand creierul trece din Alfa (starea de relaxare) in Theta, momentul de varf al sugestibilitatii creierului.

 • Nita Anca Petruta

  April 03, 04 2016 11:35:02

  autosugestia este limbajul interior, te ajuta sa uiti problemele, a gandi pozitiv inseamna virtute, nadejde……..

 • busu vasile

  April 03, 04 2016 06:56:46

  Interesant,atractiv si necesar!

 • corneliu vasile

  June 25, 06 2015 04:00:55

  Imi place, foarte interesant, artcole speciale si total diferite fata de ce posteaza publicul larg!

  • atractiasuccesului

   June 25, 06 2015 04:15:49

   Ma bucura faptul ca sunt apreciate si de folos!

 • Andreea Ivan

  March 29, 03 2014 04:52:47

  Reblogged this on Ganduri, dorinte, idei si altele….

 • Anonymous

  March 29, 03 2014 04:45:13

  minunat ! felicitari celorce a postat acest articol!

  • atractiasuccesului

   March 29, 03 2014 05:33:41

   Multumesc, sper sa fie cu folos 🙂

 • Anonymous

  March 28, 03 2014 07:43:42

  Mi-am dorit aceste informații
  Si au venit. Mulţumesc

  • atractiasuccesului

   March 28, 03 2014 07:47:28

   Ma bazez si eu intotdeauna pe asta 🙂

 • Anonymous

  October 10, 10 2013 05:08:30

  Foarte interesant si instructiv materialul,toti avem impresia ca stim cate eva despre…..,dar modalitatile de a transforma in pozitiv ne lipsesc….este un castig pt mine lectura acestui articol.Felicitari pt postare!

  • atractiasuccesului

   October 11, 10 2013 06:24:00

   Super! Ma bucur mult ca iti folosesc informatiile 🙂

Leave a Comment