Citate despre dragoste: Maitreyi

“O observam şi mă lăsam prins de privirile ei, de acea voinţă fluidă, care nu are nimic de-a face cu ochii, deşi porneşte prin ei.”

“Nu ştiu cât a durat privirea aceea, dar ea nu se asemăna cu nicio privire întâlnită până atunci, şi după ce a încetat examenul şi Maitreyi a fugit iar lângă fereastră, ne-am sfiit amândoi să ne mai privim, într-atât fusese de clandestină şi de caldă comuniunea noastră.”

“O fericire calmă şi în acelaşi timp şi violentă, în faţa căreia sufletul nu opunea nicio rezistenţă; o beatitudine a simţurilor care depăşea senzualitatea, ca şi cum ar fi participat la ea o fericire cerească, la o stare de Har. La început starea se susţinea numai din priviri. Apoi am început sa ne atingem mâinile, fără a ne despărţi totuşi, ochii. Strângeri barbare, mângâieri de devot.”

“Numai acolo mai putea regăsi fiorul acelor priviri fixe, hipnotice, nesăţioase, descoperite în cea dintâia zi a noastră.”

“Cine ar fi crezut că, pe nesimţite, schimbări atât de mari se pot împlini?”

“Am privit la el fascinată. Nu vroiam să mă mişc de lângă el. Un fel de clopote au început să-mi bată prin vene – astea nu erau, cu siguranţă, semnele unei boli – un fluture părea să-şi fi desfăcut aripile de-o parte şi de alta, pe umerii mei. Aş fi putut să zbor cu uşurinţă acum.”

“Dacă există în lumea aceasta un om care s-o ştie, eu sunt acela: dragostea adevărată este ca o lumină care dă strălucire la tot ce e in jur. Dragostea nu este un obiect, nicio podoabă de aur pe care s-o smulgi cuiva pentru a o dărui altcuiva. Şi mai ştiu că, atunci când iubeşti pe cineva cu sinceritate, atunci tot ce e legat de aceasta persoană îţi devine drag.”

“Nu mai era sete trupească aceea, ci sete de mine tot; ar fi vrut sa treacă în mine toată, aşa cum trecuse sufletul ei.”

“Eu am soarele şi înlăuntrul meu şi în afara mea, fără nici o deosebire; zi şi noapte sunt în continua lui adoraţie.”

Fragmente extrase din lucrările Maitreyi (Mircea Eliade) și Dragostea nu moare (Maitreyi Devi).

 

Leave a Reply