De la suferință la extaz

“Primul lucru pe care îl ai de făcut este să închizi ușile și să lași orice fel de ocupație – privitul la televizor, ascultatul radio-ului, cititul de cărți. Rămâi doar tăcut, complet singur. Indiferent cât de puternică este durerea și indiferent cât de mare este suferința, lasă-le să fie.

Mai întâi, experimentează-le în intensitatea lor totală. Va fi dificil, va fi sfâșietor. Poți începe să plângi ca un copil, să te răsucești la sol de durere – corpul tău se poate contorsiona. Poți simți că durerea nu este doar în inimă, ci este în tot corpul – că te doare peste tot, că tot corpul tău nu este altceva decât durere. Dacă o poți experimenta – și aceasta este de o importanță imensă – începe să o absorbi. Nu o arunca. Este o energie atât de prețioasă.

Nu o arunca. Absoarbe-o, bea-o, accept-o, urează-i bun venit, simte recunoștință față de ea. Și spune-ți ție: “De data asta nu o voi respinge, de data asta nu o voi arunca. De data asta o voi bea, o voi primi ca pe un oaspete. De data asta o voi digera.” Este posibil să-ți ia câteva zile pentru a reuși. Dar în ziua în care reușești, vei da peste o ușă care te va duce foarte departe. O nouă călătorie a început în viața ta, te îndrepți spre un nou fel de a fi. În momentul când accepți suferința, fără nicio respingere, energia și calitatea ei se schimbă, nu mai există durere. De fapt, ești pur și simplu surprins. Nu îți vine să crezi pentru că este incredibil. Nu îți vine să crezi că suferința poate fi transformată în extaz, că durerea poate deveni bucurie.

Osho – Cartea înțelepciunii

Leave a Reply