Evidențele electrofiziologice ale intuiției

Știai că atunci când nu comunicăm conștient cu ceilalți, sistemele noastre fiziologice interacționează în moduri subtile și neașteptate? Știai că semnalele electromagnetice produse de inimă sunt înregistrate în activitatea undelor cerebrale ale oamenilor din jurul nostru?

De exemplu, înregistrările și observațiile făcute în timpul studiilor de specialitate dovedesc că răspunsurile sistemului nostru fiziologic se sincronizează cu cele ale partenerului cu care avem o comunicare empatică. Să fie aceste noi dovezi științifice răspunsul pentru numeroasele fenomene de telepatie, precogniție, clarvedere sau pentru senzațiile de déjà-vu?

R. McCraty, M. Atkinson și R. T. Bradley au realizat un studiu prin care au dorit să contribuie la o înțelegere științifică a intuiției, a procesului prin intermediul căruia informațiile de care nu suntem conștienți sunt percepute de sistemul psihofiziologic.

Primul obiectiv prezentat în două etape a presupus dezvoltarea concluziilor formate în urma unui experiment anterior care a demonstrat că organismul poate răspunde la stimulii emoționali puternici cu câteva secunde înainte ca emoția respectivă să fie experimentată cu adevărat.

Al doilea obiectiv a fost să dezvolte teoria care explică cum corpul primește și procesează informațiile captate prin percepția intuitivă.

Studiul a constat în derularea a 30 de imagini liniștitoare, plăcute și a unei serii de 15 fotografii care inspirau teamă, dezgust, frică și anxietate. Aceste imagini au fost prezentate unui grup de 26 de participanți. Primele măsurători au inclus conductivitatea pielii, electroencefalograma și electrocardiograma. Aceste înregistrări au fost făcute pentru a se observa când și unde anume au loc schimbările fiziologice în momentul procesării informațiilor intuitive.

Rezultatele studiilor sunt prezentate în două părți.

În prima parte este vorba despre rolul inimii în percepția intuitivă. În mod surprinzător, inima (și deci nu creierul) este cea care primește și răspunde prima dată la informațiile energetice subtile. O accelerare a ritmului cardiac s-a înregistrat înainte de apariția imaginilor neplăcute. S-au semnalat diferențe majore în procesarea prestimulilor informației între femei și bărbați. În acest sens s-a observat că femeile sunt mai intuitive decât bărbații.

În a doua parte sunt prezentate rezultatele care indică în ce zonă a creierului sunt procesate informațiile intuitive și rezultatele care arată că prestimulii emoționali au fost înregistrați mai întâi la nivelul inimii și apoi au fost transmişi către creier. În urma acestui studiu s-a ajuns la concluzia de la care s-a plecat. Inima are un rol major în procesarea și decodarea informațiilor intuitive.

Așadar suntem într-adevăr îndreptățiți să credem că există acea voce interioară omniscientă și omniprezentă în baza căreia putem abandona uneori rațiunea? Reprezintă această inteligență superioară deschiderea spre tărâmul câmpurilor energetice?

Probabil că și tu ai trecut prin situații în care, deși totul părea să fie în regulă, ceva din corpul tău protesta sau opunea rezistență. Uneori poate ai ascultat aceste semnale, dar alteori le-ai ignorat. Prin exercițiu, aceste semnale intuitive pot deveni din ce în ce mai clare și mai puternice. Sunt de părere că, tot prin exercițiu, oricine poate învăța să se acordeze pe frecvența fericirii, sănătății și prosperității. Intuiția ne ghidează în permanență către aceste locuri. Trebuie să începem prin a fi atenți, prin a ne asculta corpul. În timp vom învăța să facem distincția între vocea intuitivă și celelalte voci care dialoghează permanent în interiorul nostru.

Inima are așadar un rol extraordinar de important în desfășurarea acestor fenomene energetice subtile. Așa cum s-a observat deja, nu creierul este cel care percepe informațiile intuitive, ci inima. De altfel, de secole întregi se consideră că acest organ este sursa și sediul emoțiilor, iubirii, tristeții, curajului, înțelepciunii ș.a.m.d. De aceea sunt momente când simțim cele mai profunde bucurii sau cele mai intense mâhniri la nivelul pieptului. Instinctiv așezăm mâna acolo pentru că acela este locul din care parcă izvorăsc trăirile noastre.

Intuiția a fost definită drept o cunoaștere spontană și profundă a realității, un proces care nu depinde de rațiune.

Este capacitatea de a cunoaște lucrurile fără ajutorul minții logice. Cercetări recente relevă că această formă de energie superioară deschide linia directă de comunicare cu forța vitală. Reprezintă un soi de limbaj energetic. Oamenii, lucrurile și evenimentele pot emite energie pozitivă care revigorează sau energie negativă care epuizează. Intuiția presupune capacitatea de a prelua aceste vibrații furnizând instrumente instinctive de măsurare a nivelului propriu de confort – psihic, emoțional și fizic.

Ți s-a întâmplat să intri într-o încăpere plină de oameni și să te simți instantaneu atras de o anumită persoană? Ai simțit vreodată că cineva te privește insistent de la spate?  Fiecare dintre noi emitem vibrații. Inima captează aceste forme de energii subtile transmițând apoi informațiile către creier. Semnalele intuitive care îți indică ce tip de om este cel alături de care te afli (în birou, la masă, în metrou, în intimitatea dormitorului ș.a.m.d.) sunt percepute de cele mai multe ori sub forma unor senzații și stări.

Iată câteva exemple de semnale intuitive ale energiei pozitive la oameni:

– emană un sentiment de încredere, compasiune și ocrotire,
– fără să știi de ce, te simți în siguranță și animat de dorința de apropiere,
– îți place să fii în preajma lor, devii mai vesel și mai plin de energie,
– degajă o liniște luminoasă,
– îi simți familiari și calzi.

În schimb, există și semnale pe care inima și corpul tău ți le transmit atunci când te afli în prezența unor oameni cu energie joasă, negativă:

– te simți încordat și ai tendința să te închizi.
– ți-ai format parcă un scut de protecție invizibil și respingi orice vine din partea persoanei respective (nu includem aici reacțiile subiective de furie împotriva cuiva care ne-a deranjat).
– nu te simți în siguranță și cauți instinctiv motive să te îndepărtezi.
– simți fiori reci pe șira spinării sau un gol neplăcut în stomac.
– nivelul de energie îți scade.
– poate apărea chiar senzația de vertij.

Mecanismele fiziologice prin care inima transmite informații către creier sunt observate în prezent și de Institutul de Cercetare HeartMath din California. În urma experimentelor și studiilor realizate pe parcursul mai multor ani s-a ajuns la concluzia că inima noastră poate percepe semnalele electromagnetice emise de alte persoane (fie persoane cu care avem o legătură apropiată, fie oamenii din jurul nostru). De exemplu, ori de câte ori tu simți o stare de iubire pentru cineva, îi transmiți practic un semnal electromagnetic foarte puternic (măsurabil) pe care inima și mai apoi creierul său îl receptează și îl procesează, chiar dacă persoana respectivă nu conștientizează desfășurarea acestor procese subtile. Oamenii mai senzitivi (și deci mai intuitivi) percep în mod direct aceste vibrații, văd câmpul energetic al oamenilor cu care intră în contact și simt energia anumitor locuri sau lucruri.

Cărei forme de inteligență superioară îi datorăm aceste capacități? Să fie oare vorba doar despre fiziologia unor organe precum inima și creierul?

 

Creative Commons License
Evidențele electrofiziologice ale intuiției by Atractia Succesului is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

12 Comments

 • Aura Nedelciu

  July 11, 07 2016 09:09:49

  Un articol care mi-a oferit raspunsuri si confirma unele presupuneri ale mele!Aici chiar ma regasesc!Felicitari autorului!!

 • adela

  June 23, 06 2013 06:36:17

  Buna ziua ! Felicitari pentru articol ; mi-a placut foarte mult , mai ales pentru faptul ca m-a pus putin pe ganduri . Daca semnalele electromagnetice emise sau receptate de inima sau chiar si de creier , caracterizeaza relatiile interumane , oare Dumnezeu cand ne indeamna sa ne iubim aproapele se refera la o armonizare energetica globala ? Nu intreb tendentios , dar daca inima noastra (acceptand ca Dumnezeu a creat-o) este , fiziologic, responsabila de sentimentele noastre , ma intreb daca viata in general , se reduce la o suma de reactii chimice , magnetice ….

  • atractiasuccesului

   June 23, 06 2013 08:51:21

   Multumesc, Adela! Campul energetic emis de inima s-a dovedit a fi mult mai puternic decat cel emis de creier (conform cercetarilor desfasurate la Institutul HeartMath). Poate asa se explica de ce putem simti oamenii cu suflet bun si suntem atrasi de ei. Personal, cred ca atunci cand intalnim pe cineva pentru prima data interactionam intai cu energia inimii acelei persoane. Si deci da, relatiile intre oameni se bazeaza pe acest soi de interactiune. Asa simt eu 🙂

 • Anonymous

  June 22, 06 2013 09:08:48

  Este foarte adevarat tot ce este mentionat aici ca si lucrurile au o energie,eu de exemplu daca cautam un obiect pierdut prin casa de cineva , simteam locul in care este si il gaseam ,simteam chiar si cand era ceva uitat in masina si masina era in garaj ,vedeam si locul unde e si cum e asezat in imaginatie.La fel simteam cand o relatie de prietenie nu avea nici un viitor si asa era ,sau daca se intampla ceva rau eu vedeam cu o jumatate de ora inainte in imaginatie derularea a tot ce avea sa fie.Dar ajunsesem sa nu-mi placa asta si m-am rugat divinitatii sa fiu libera de imaginatii din astea si acu sant un om aproape cum eram si inainte asa ca nu va sfatuiesc sa va concentrati prea mult ca puteti ajunge foarte departe de unde greu o sa va puteti intoarce.

  • atractiasuccesului

   June 23, 06 2013 08:53:14

   Asa este, poate exista si un revers al medaliei. Depinde cum ne folosim si ne dezvoltam aceste capacitati.

 • Nicoleta Manole

  June 21, 06 2013 08:03:38

  Buna ziua,
  Este foarte interesant ceea ce ai scris mai sus, si sunt de mult timp foarte interesata in acest domeniu. De 6 ani, de cand am nascut o fetita, am foarte des viziuni (mereu treaza fiind) si se indeplinesc in urmatoarele minute. Este un lucru interesant, dar in acelasi timp infricosator daca nu stii sau nu poti sa-l controlezi. Sunt de cele mai multe ori fapte negative, nedorite care le vad si care se intampla. De ex., Ma aflam in parc cu fetita mea. Deodata, uitandu-ma in jos, avand treaba langa o banca, mi se transpune o imagine in care vad ca fetita mea este lovita de un leagan. Ridic capul, si o vad ca se afla langa leagan, mergand cu spatele incet,si era gata sa se loveasca la ceafa cu leaganul care era in miscare. Apoi, dupa 2 zile, in acelasi parc, vizionez ca fetita mea va cadea dintr-un anumit loc (de la 1 metru) ca apoi la 5-10 minute, fiind langa ea, sa alunece in acel loc. (Am prins-o si nu a cazut…)
  Astfel de viziuni, am aproape zilnic, nu numai legate de ea, ci si de mine…Fiind la volan, vad ca imi apare de pe o strada laterala o masina in viteza care ma pune in pericol, ca apoi la scurt timp sa mi se intample…si multe altele…
  Sunt viziuni de care nu ma pot feri si de multe ori nu am timp sa le gandesc..din momentul in care apar pana in momentul in care se intampla. As dori foarte mult sa stiu cum sa le interpretez,cum sa le manipulez sau sa le folosesc in favoarea mea. Nu pot sa consider ca prevad ceva si ma pot feri de acel ceva, pentru ca nu am timp sa constientizez acest fapt. Se intampla prea repede…

  Unde pot sa citesc mai multe informatii sau cine ma poate lamuri despre aceste lucruri?

  Multumesc si iti doresc o zi frumoasa,
  Nicoleta Manole

  • atractiasuccesului

   June 21, 06 2013 01:16:31

   In primul rand, multumesc pentru impartasirea experientelor! Sunt uimita si in acelasi timp ma bucur ca ai povestit aceste fenomene. Sunt deci previziuni ale unor intamplari care te pot pune in pericol sau pe altcineva drag tie, dar se petrec prea repede ca sa ai timp sa intervii in realitate. Personal, n-as sti sa-ti spun cum ai putea invata sa le folosesti in favoarea ta. Eu am vise in care mi se arata ce urmeaza sa se petreaca in realitate si de aceea tin un jurnal ca sa invat interpretarea lor. Creierul este fascinant in complexitatea lui 🙂
   Lucruri interesante despre intuitie si fenomene de precognitie am gasit intr-un film documentar la care voi pune link mai jos. De asemenea, este si o pagina de site interesanta despre dezvoltarea precognitiei. Cred ca te poti simti norocoasa si binecuvantata pentru ca aceasta capacitate este mai dezvoltata la tine 🙂 Iti doresc intelegere si claritate. Tinem legatura!


   http://www.ultramind.ws/develop___utilize_precognitive_abilities.htm

 • atractiasuccesului

  October 07, 10 2014 11:11:23

  🙂

Leave a Comment