Iubire necondiționată sau compatibilitate naturală?

Într-o relație, dacă adevărul, valorile și interesele intrinseci ale partenerului diferă de ale tale sau/și presupun ca tu să te îndepărtezi de nevoile și aspirațiile personale pentru a le susține pe ale celuilalt, relația nu se poate dezvolta și aprofunda pe termen lung întrucât diferențele esențiale cauzează motive de conflict, frustrare și nefericire.

Ce înseamnă atunci “Te iubesc indiferent ce alegeri faci”?

Iubirea prin natura ei este necondiționată.

Este normal ca atunci când te îndrăgostești și iubești pe cineva să îi vrei binele cel mai înalt, să îl susții în împlinirea legendei personale și să îi protejezi interesele. Dar asta nu înseamnă neapărat că și rămâi în acea relație dacă, așa cum spuneam mai sus, există sau intervin pe parcurs diferențe majore în traiectorii, scopuri, nevoi și valori morale.

Partenerii de cuplu dezvoltă în timp o formă de iubire, acceptare și conviețuire condiționată, așa încât ceea ce sunt, ceea ce aleg și devin pe parcurs îi afectează reciproc în egală măsură. Orice alegere, orice schimbare de direcție, orice interes nou cauzează efecte și în viața celuilalt.

De regulă, poți manifesta mai liber și mai ușor iubire necondiționată – acceptare indiferent ce – pentru oameni (ființe) cu care nu ești într-o relație de co-dependență, adică ceea ce face celălalt cu viața lui nu te afectează în mod direct pe tine și invers. Asta cel puțin până când apar atașamentul, așteptările și nevoile psiho-emoționale.

Ceea ce simt eu esențial într-o relație (fiecare poate avea propria înțelegere) este COMPATIBILITATEA organică, naturală, cât mai mare.

Sentimentul că ceea ce ești, ceea ce gândești, valorile, pasiunile și direcția ta în viață contribuie la fericirea și dezvoltarea partenerului, în loc să îl îndepărteze de propriul adevăr.

O potrivire mentală și emoțională.

Îndrăgostire sufletească reciprocă.

O chimie fizică, desigur, căci nu poți dezvolta o relație autentică cu cineva pe care nu îți face plăcere să îl atingi zi de zi, să îl săruți, să îl îmbrățișezi și să dormi lângă el.

O suprapunere de traiectorie, viziune și scopuri.

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Leave a Comment