Cele 7 Principii Hermetice: Legile Universale ale Kybalionului

Cuvântul Hermetism provine din limba franceză de la numele propriu Hermes Trimegistos și reprezintă un set de filosofii expus în cele 17 tratate din Corpus Hermeticum, apărute în sec. II-III în Alexandria, Egiptul Antic. Hermes a fost unul dintre Marții Inițiați din trecutul istoric.

Din Egipt provin toate învățăturile ezoterice fundamentale care și-au pus amprenta asupra evoluției modului de gândire al tuturor raselor, de mai multe mii de ani. Toate civilizațiile au împrumutat sub o formă sau alta idei din doctrinele acestui ținut vechi, Egipt.

În Hermetism, alchimia, astrologia, filosofia, magia și teologia reprezintă învățături oferite celui care caută să înțeleagă Legile Universale, denumite și Principiile Adevărului, și totodată aspiră la uniunea cu Divinitatea.

De asemenea, cunoașterea acestor principii pot ajuta pe oricine să creeze o viață mai armonioasă, mai bogată și mai în acord cu legile care ne guvernează.

1. Legea Mentalismului

Totul este spirit. Universul este mental.

Acest principiu explică, pe scurt, faptul că tot ceea ce percepem ca materie prin intermediul simțurilor noastre este energie, spirit. Universal, infinit și viu. Acest spirit nu poate fi explicat cu ajutorul rațiunii și al logicii umane, poate fi doar experimentat. Cum? Lumea nu este decât o creație mentală a TOT-ului, iar noi contribuim la expansiunea ei prin propriile proiecții mentale.

2. Legea Corespondenței

Ceea ce este sus este și jos și ceea ce este jos este și sus.

Acest principiu se referă la faptul că între cele trei planuri de existență și manifestare (planul material, mental și spiritual) există o interdependeță, o corespondență și comunicare continuă. La bază, toate planurile Ființei au aceeasi Esență, diferența constă doar în gradele și nivelurile lor de vibrație. Orice modificare asupra planului material se va reflecta și în planul mental, și invers.

3. Legea Vibrației

Nimic nu se află în repaus. Totul se mișcă, totul vibrează.

Cea de-a treia lege explică faptul că totul este viu, vibrează și se află constant într-un proces de transformare și mișcare. Materia este tot Spirit, tot energie, la un grad diferit de vibrație. Mai lent, atât de lent încât parcă nu ar exista. La polul opus, Vibrația Spiritului este atât de înaltă și de rapidă încât pare că stă pe loc.

Cel care a înțeles principiul vibrației a câștigat sceptrul puterii, spune un scriitor din trecut.

Nikola Tesla, un important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, a afirmat: Dacă vrei să afli secretele Universului, gândește în termeni de energie, frecvență și vibrație.

Înțelegerea acestui principiu ne ajută să lucrăm în mod corect și ecologic cu propriile vibrații mentale.

4. Principiul Polarității

Totul este dual. Totul prezintă poli. Totul este compus din opoziții. Plăcerea și neplăcerea sunt identice. Opozițiile sunt identice în natură. Extremele se întâlnesc, toate adevărurile nu sunt decât jumătăți de adevăr. Toate paradoxurile pot fi reconciliate.

În orice există două aspecte opuse, aparent contradictorii. Ele nu sunt decât fațete ale aceleiași monede, cu niveluri diferite de vibrație și manifestare.

Lumină, întuneric. Cald, frig. Fericire, tristețe. Orice reprezintă variațiuni și grade ale aceluiași fenomen, stare, vibrație. Ura și dragostea par sentimente opuse – și într-adevăr produc efecte atât de diferite. Însă la bază aceste stări opuse sunt doar grade diferite ale unui sentiment unic.

5. Principiul Ritmului

Totul se scurge înăuntru sau în afară. Orice lucru are durata sa. Totul evoluează, apoi degenerează. Balansul pendulului se manifestă în totul. Măsura oscilației sale la dreapta este asemănătoare cu măsura oscilației de la stânga. Ritmul este constant.

Există întotdeauna un ritm, o acțiune și reacțiune, un progres și un recul, un maximum și un minimum. În existență, orice formă de energie vibrează și se mișcă în propriul ritm. Aceste ritmuri dau naștere anotimpurilor, tiparelor, ciclurilor, etapelor de dezvoltare. Universul însuși respectă acest principiu. Are un început și va avea și un sfârșit, chiar dacă aceste fenomene nu sunt acum pe deplin înțelese în mod rațional.

La fel, în viață ne confruntăm cu ritmuri, perioade, etape, ascensiune și regres, vârfuri și abisuri, urcare și coborâre. Totul este să învățăm să navigăm atât atunci când pe aflăm pe val, cât și în etapa de retragere sau repaus. Înțelegerea acestei legi ne permite să ne creăm și să ne conducem viața armonios și satisfăcător, dincolo de etapele prin care trecem.

6. Legea Cauzei și Efectului

Orice cauză are efectul său. Orice efect are cauza sa. Totul se întâmplă conform legii. Hazardul este un nume dat unei legi necunoscute. Sunt numeroase planuri ale cauzalității, însă nimic nu scapă acestui principiu.

Există o cauză pentru orice efect și un efect pentru orice cauză. Nimic nu se întâmplă din nimic. Lucrurile nu se petrec accidental, din întâmplare sau haotic, chiar dacă uneori pare că așa se produc. Accident sau întâmplare spunem experiențelor cărora nu le putem găsi rațional o cauză sau al căror motiv ne rămâne ascuns.

La fel, în viață orice acțiune duce la un rezultat, orice alegere are consecințe, orice gând creează o vibrație care la rândul ei atrage alte vibrații asemănătoare. La rândul lor, toate aceste au o cauză. Cercul se închide.

Hermeticii își învățau discipolii că ridicându-se pe un plan superior de înțelegere și gândire, ei puteau deveni cauza în loc de a fi efect.

Mulțimile se lasă conduse, acceptă efectele pe care le produc cei care le conduc. Prin urmare, viața majorității oamenilor este orchestrată de cei mai puternici. Cu toții suntem interconectați și ne influențăm, însă preluând responsabilitatea, fiecare poate deveni stăpânul și creatorul propriei vieți.

7. Principiul Genului

Există un gen în toate lucrurile. Totul are principiile sale. Masculin și feminin. Genul se manifestă pe toate planurile.

Principiile masculin și feminin, yin-yang sunt constant în acțiune și se manifestă în toate planurile – material, mental, spiritual. Orice element masculin are principiul său feminin. Orice element feminin are principiul său masculin. Negarea unuia dintre ele nu produce decât dizarmonie, rezistență, blocaje și suferință.

Înțelegerea acestei legi ne ajută să păstrăm echilibrul în tot ceea ce creăm – pe plan mental, spiritual și material, și să ne reconectăm cu aspectele din noi pe care le-am ignorat sau cu care ne-am aflat în conflict dintr-un motiv sau altul. Doar simțindu-ne întregi și compleți (ceea ce suntem deja, trebuie doar să ne dăm voie să experimentăm la cel mai profund nivel) putem duce o viață împlinitoare, bogată și constructivă, atât pentru noi înșine, cât și pentru cei din jur.

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăDerivate 4.0 Internațional .

Leave a Comment