Iubim pe cine trebuie?

Pe cine trebuie să iubim? Există o înţelegere tacită la nivel colectiv care ne spune ce fel de oameni trebuie să ne dorim sau o listă personală de calităţi şi condiţii care trebuie bifate ca să ne putem îndrăgosti?

Este posibil ca ambele variante să aibă mari influenţe în procesul nostru de decizie atunci când alegem să ne petrecem restul vieţii cu un om. Latura noastră raţională şi pragmatică are grijă să se asigure că iubim pe cine trebuie, că omul de lângă noi întruneşte cerinţele noastre sau ale familiei din care provenim (da, este trist când ceilalţi au un cuvânt greu de spus în alegerile noastre, mai ales când este cazul să alegem cu sufletul şi n-o facem). Din când în când, se întâmplă să ia naştere poveştile frumoase în care ne îndrăgostim şi iubim omul potrivit.

Cât teren pierde totuşi iubirea atunci când unul sau o parte dintre criteriile de alegere a partenerului nu sunt satisfăcute? Şi cât de mult ne străduim să ne convingem că iubim atunci când cerinţele pragmatice ne sunt împlinite?

Conexiunile între oameni nu iau naştere întâmplător.

Iar când alegem să creăm legături, asta are efecte asupra noastră pentru tot restul vieţii. Este nevoie de autoobservare şi de răbdare ca să înţelegi ce este bine pentru tine să alegi. Ca să simţi dacă ai deviat de la nevoile sufleteşti încercând să bifezi criterii ambiţioase, orgolioase, raţionale, pragmatice. Asta depinde de fiecare în parte şi nimeni în afară de noi nu ne poate spune când este bine să spunem DA şi când să plecăm.

Cred că nu există oameni pe care trebuie să-i iubim. Există oameni pe care trebuie să-i simţim. Pe ei, şi pe noi în prezenţa lor.

 

Licenţa Creative Commons
Iubim pe cine trebuie? de Atractia Succesului este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Leave a Reply