Limbajul trupului

Uităm că suntem ființe umane înzestrate cu harul de a dărui căldură. Ne folosim trupurile cum ne folosim mașina, hainele sau încălțămintea. Uneori mai rău. Tindem să ne înstrăinăm de cea mai frumoasă calitate a noastră: afectivitatea. Undeva, în interiorul corpului nostru, există o sursă de căldură ‒ combustibilul necesar pentru a ne dezvolta fizic, psihic și spiritual;

O îmbrățișare este o încărcare cu căldură și energie vitală.

Mă refer la acea îmbrățișare cu adevărat gustată. O îmbrățișare în care îți rezervi timp să simți căldura trupului unei prietene dragi, a iubitei, a fratelui, a surorii, a mamei, a tatălui. Cea mai intensă conexiune. Ca și sărutul, ca și două mâini care se ating. Mi se par cele mai intime și mai pline de semnificație gesturi pe care doi oameni le pot face.

Este o comunicare intimă, profundă. Noi generăm cu adevărat căldură în acest fel. Dăruim și ne încărcăm. Avem nevoie de ea așa cum deșertul are nevoie de ploaie. Cineva drag m-a întrebat într-o zi de ce oare oamenii simt să aibă un contact cât mai strâns cu persoanele iubite, de ce nu e suficient să le vedem și să le auzim.

Cred că cele cinci simțuri ne-au fost dăruite pentru a experimenta apropierea de ființele dragi și că dintre toate posibilitatea de a atinge și de a simți căldura altui corp este cea mai importantă.

Cei care nu văd și cei care nu aud pot avea o viață interioară bogată dacă primesc îmbrățișări și mângâieri din partea persoanelor iubite. Dar mă îndoiesc că cineva care aude și vede poate rămâne viu în interior dacă nu simte pe termen lung contactul fizic plin de căldură cu celelalte ființe.

Oamenii de știință spun că în timpul unei îmbrățișări cu o ființă dragă creierul nostru secretă o substanță numită oxitocină, altfel numită hormonul iubirii.

Oare omenirea nu tinde să se alieneze și din cauza lipsei afecțiunii? Cred cu tărie că aceasta este una dintre cauzele de bază ale înstrăinării, îmbolnăvirii și ale morții lente a sufletului. Comunicarea cu cei din jurul nostru nu înseamnă doar schimbul de cuvinte chiar dacă şi acestea au un rol semnificativ în relațiile noastre. Comunicarea include și mesajele non-verbale pe care ni le transmitem unii altora, și în special contactul fizic. De exemplu, s-a demonstrat că dacă cineva ne atinge în timp ce ne spune un lucru banal sau ne adresează o întrebare, capacitatea noastră de atenție și deschidere către celălalt sporește.

„Îmbrățișările și atingerile sunt limbajul natural al iubirii.” – Autor anonim

„Nu există îmbrățișare rea. Există doar îmbrățișări bune și îmbrățișări grozave.” — Dave Ross

„O atingere uşoară e iubirea. Sub mângâierea ei înfloreşti în tihnă.” — Gwendolyn Brooks

„Îmbrăţişarea e un preludiu care trezeşte simţurile.” – Liviu Rebreanu

„Milioane și milioane de ani tot nu mi-ar putea da jumătate din timpul suficient pentru a descrie acea scurtă clipă de eternitate când îți pui brațele în jurul meu și eu îmi pun brațele în jurul tău.” — Jacques Prévert
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Leave a Reply